6 Tem 2010

Herkes kelimesini 'Herkez' diye yazmak

Düpedüz saçmalıktır, hatta ötesidir. Bu kadar türkçeden bir haber bir insan olamaz. Yılların ''Herkes'' kelimesi hemde bür türk tarafından(!) ''Herkez'' diye yazılabilir ya? Kendi dilini bile yazamayan bir toplum var mıdır ki? Cahil cühela bir toplum oluşuyor, farkında olmak lazım. Canım kelimesini ''çanım'' diye yazan kaç gerizekalı var? Sayamıyorum ki!? Bir ülkenin en büyük düşmanı cehalettir, bırakın düşman faktörünü, başka şeyleri. Gençlik okumuyor efendim, okumuyor! Doğru dürüst okuyan, yazan, her şeyin bilincinde olan genç miktarı az, çok az.. Benim kalemim hiçbir zaman hiçbir yazımda bu kadar sivrilmemiştir, göremezsiniz. Ama iş bu noktaya gelince, tepem atıyor kimse kusura bakmasın. 14 yaştan 20lere kadar uzanan bir kesitten bahsediyoruz. Okumamak ne garip birşeydir anlamıyorum ki! Her yer yazı, her yer gazete. İnsan sokakta gezerken yerde bulduğu gazete parçasını eline alıp, merak edip okuyor! Niye bu vatandaşlarımız okumuyor? Mazeret uydurulmasın, ''Okumayı sevmemek'' diye bir kavramın olmasının mümkünatı yoktur. Bu mazereti uyduranlara en çok söylediğim kendi cümlem şudur; ''Okumayı denedin mi ki sevmedin?'' Bir sürü insanı ben böyle okumaya teşvik ettim ''Kapak'' yaparak. Konuyu saptırmadan imla konusundan devam edelim.

''Sen çok mu düzgün imla kullanıyorsun'' diyenler var bana bu söylediklerim karşısında, yok değil. Ben onlara şu cevabı vermekten kaçınmayacağım, kimse alınıp darılmasın. ''Ben imla klavuzu değilim, mutlaka hatalar yapıyorum. Ama benim yaptığım imla hataları, sizinkilerin yanında devede kulak niteliğindedir.'' Bu kadar işte. Ha bak şöyle bir düşünce de oluştu, ''Bu yazar kendini beğenmiş. Kendini yüceltmek için diğer insanlara çamur atıyor'' İstediğini düşünebilirsin sevgili okurum. Zira ben sansürcü bir kişilik taşımıyorum, kimsenin ağzını bantlayıp sansürleyemem. Anti sansür bir insanım, herkes istediği konuda istediği düşüncelerini belirtebilmeli. Bizim ülkemizde bu mevcut değil işte. Ben bunun için mücadele ediyorum. Ahlak çerçevesini aşmadan herkes istediği kişi veya konu hakkında istediği yorumu yapmakta özgürdür, olmalıdır. Benimle ilgili ister olumlu ister olumsuz düşüncelerinizi yazımın altına atabilir, veya bana sosyal ağlardan ulaşarak fikirlerinizi belirtebilirsiniz. Zira herkesin kafasının içindekiler farklıdır. Biri a der iken diğeri b diyebilir, bunun aksi anormallik olur zaten.

Dediğim gibi, oku gencim oku. Sen okumadıktan sonra kim bakacak bu ülkeye? Kim yönetecek bu memleketi? Kendi refahın için, ülkenin refahı için oku, yaz.

8 Yorum yapıldı:

Blog Atölyesi Senatör'ü dedi ki...

Doğru bir yere adımını atmışsın.

Silmaril dedi ki...

En az de bağlacını ayrı yazamamak kadar kötü bir hastalıktır 'herkes'in 'herkez'i. Yazınızın ilk satırlarında bir bağlaç görüyorum, ki kendisi canım ciğerim 'de' bağlacı. Ayrı yazmadığınız çarpıyor gözüme.

Blog Atölyesi Senatör'ü dedi ki...

Yazar şurada duygularınıza tercüman olmuş "''Sen çok mu düzgün imla kullanıyorsun'' diyenler var bana bu söylediklerim karşısında, yok değil. Ben onlara şu cevabı vermekten kaçınmayacağım, kimse alınıp darılmasın. ''Ben imla klavuzu değilim, mutlaka hatalar yapıyorum. Ama benim yaptığım imla hataları, sizinkilerin yanında devede kulak niteliğindedir.'' Bu kadar işte. "

Silmaril dedi ki...

Evet duygulara tercüman niteliğinde bir şey yazdığınızı gördüm. Demek istediğim siz 'herkes', 'herkeze' takılıyorsunuz. Ben de 'dahi anlamındaki de'ye tutkunum. Ben de buna takılıyor, tahammül edemiyorum işte. Bir tür saldırı ya da başka bir şey değildi niyetim.

Blog Atölyesi Senatör'ü dedi ki...

Ne demek istediginizi inanın biliyorum ve bunu gerçekten anlıyorum. Türkçe bu kadar yok olmuşken ve Bunu ayakta tutmak isteyenler de bu yok olmanın ortasındayken söyleyin bana hangi genç "Doğru Türkçe" dediğimiz dilde konuşabilir ki? Yazıdaki "Herkes" sadece bir örnekti ve bunun gibi milyon tane Türkçeden uzaklaşmış kelime var.

Silmaril dedi ki...

Gençlikten ziyade okuma alışkanlıklarıyla ilgili olduğunu düşünüyorum. Ne kadar çok okursanız o kadar çok göz aşinalığı oluşuyor, akıcı konuşma gelişiyor ve hata yapmaz hale geliyorsunuz bence.

Blog Atölyesi Senatör'ü dedi ki...

Oldukça haklısınız.

Fakat bazen düşünmeden yazıp kelime ve yazım kuralları hataları yapabiliyoruz insanız sonuçta bu tür hatalar olacak. Ben bu tür hataların sebebinin bunu bilmemesi değil gerçekten düşüncesini direk yazıya geçirmesine bağlıyorum.

Mesut dedi ki...

Herkez diyene o kadar gıcık oluyorm ki.Böyle bir yazı yazmayı bende düşünüyordum daha yazmamıştım.

Yorum Gönder